Bel gerust: +31 (0)6-515 777 08

Grensoverschrijdend erfrecht

In vele landen wordt het Nederlands erfrecht niet erkend, maar met enkele landen heeft Nederland een overeenkomst. Hoe zit dat bij u?

Onlangs sprak ik met een echtpaar, woonachtig in Frankrijk met een pied-à-terre in Antwerpen. Hun drie kinderen wonen in verschillende wereldsteden en zij hebben hen op de hoogte gebracht dat Fidenze ingeschakeld is voor een totale administratieve inventarisatie. De kinderen bleken hiermee zeer tevreden: ‘Als er iets met pa, ma of beiden gebeurt, dan kunnen we twee, misschien drie weken naar Nederland komen. We gaan ons dan echt niet bezighouden met bijvoorbeeld het opzeggen van lidmaatschappen’.

Tijdens de inventarisatie van hun administraties kwam ook het internationaal erfrecht ter sprake. Nederland en Frankrijk hebben weliswaar een  overeenkomst aangaande erfopvolging, maar de regelgeving ten aanzien van erfbelasting is zeer complex. Dit kan tot vermijdbare complicaties leiden als niet alles tevoren goed is uitgezocht.

Advies:
Niet iedere notaris heeft de specialistische kennis in huis om deze materie en de juridische implicaties te doorgronden. Mocht u zich in een vergelijkbare situatie bevinden en heeft u behoefte aan een check, neem gerust  contact op voor een doorverwijzing naar een specialist op dit gebied.