Bel gerust: +31 (0)6-515 777 08

Hoe oud? Op welke leeftijd ben je eigenlijk oud?

Column: Bent u eigenlijk al oud genoeg?

Een kwestie van perceptie, toch? Voor een jonge tiener is iedereen boven de 30 al stokoud. Maar met de huidige levensverwachting is 75 jaar helemaal niet oud en vaak staan deze mensen nog volop in het leven. De vraag of je ‘oud’ moet zijn voor het samenstellen van een nabestaandendossier wil ik dan ook met volle overtuiging ontkennen. Inderdaad, een aantal van mijn opdrachtgevers heeft inmiddels een respectabele leeftijd. Toch zijn er heel wat mensen in jongere leeftijdscategorieën die er nu al voor kiezen hun latere nabestaanden te ontzorgen.

Zo is daar Stijn, een ondernemer van 47 jaar met een bloeiend bedrijf in de tuinbouw. Zijn twee zoons zijn inmiddels opgenomen in het bedrijf en Stijn vindt het onverantwoord dat zij bij zijn onverwacht overlijden met veel praktisch geneuzel worden opgezadeld. Gedoe wat hij zelf had kunnen voorkomen. In een toch al verdrietige en hectische periode wil hij zijn zoons niet belasten met vermijdbare rompslomp. Een nabestaandendossier helpt hen in die situatie met een gedetailleerd overzicht van alle praktische zaken, die al door hun vader zijn geïnventariseerd en gerubriceerd.

Mirthe en Sander hebben een drukke baan en ook nog twee schatjes van kinderen. De kleintjes zijn veel te jong om zaken te regelen na een plotseling overlijden. Sander en Mirthe zijn dankbaar dat hun dossier de executeur helpt doordat zij alles al in kaart hebben gebracht.

Het is weliswaar geen onderwerp waar je met vrienden of vriendinnen onder het genot van een lekker koel glas op het terrasje over praat. En toch, vaak na een verdrietige gebeurtenis in hun directe omgeving, realiseren ook zij zich wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor hun eigen dierbaren bij een onverwacht overlijden.

Waarom brengt een nabestaandendossier rust in het hoofd?

Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van een gevoelig momentje tussen vader en dochter. De vader kreeg een e-mailtje met de vraag: Pappa, als ik straks in Nederland ben, dan wil ik graag met jou door het huis lopen. Want áls er onverhoopt met jou iets gebeurt, dan wil ik niet als door een doolhof alles moeten gaan zoeken! Lieverd – antwoordde hij – als jij straks thuis bent lopen we niet door het huis, maar door mijn nabestaandendossier; ik heb namelijk alles al voor jou geregeld.

Hoe mooi is dat!

Bent u eigenlijk al oud genoeg?