Bel gerust: +31 (0)6-515 777 08

Praktijkvoorbeelden

In onmin leven met kinderen, of een daarvan, kan voor ongewenste situaties zorgen. Het testament beschrijft over het algemeen de grote lijnen, maar vaak is er niets omschreven en vastgelegd over juist de zaken niet zozeer financiële als wel van emotionele waarde.

Als ik binnenkort naar Nederland kom wil je me dan laten weten waar wij alles kunnen vinden, want als je er straks een keer niet meer bent zou ik niet weten waar ik het allemaal moet gaan zoeken.

Eén ding weten we in dit leven zeker: er komt ‘n keer een eind aan. Voor de één vroeger, voor de ander later, maar uiteindelijk onvermijdelijk. Natuurlijk hopen wij allemaal nog heel lang volop te genieten van het leven en oud te worden in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid; soms blijkt de praktijk weerbarstiger.

Mevrouw van Z. en een vriendin hebben een erfenis ontvangen van hun overleden buurvrouw. Ze zijn alle twee op leeftijd en hebben geen belang bij een inboedel. Als zij de erfenis zouden aanvaarden zijn zij ook aansprakelijk voor schulden in de nalatenschap; ook hun privébezit kan in dat geval worden aangesproken

De heer F. –gescheiden, gepensioneerd en op leeftijd– amuseerde zich prima, zij het dat hij al langer met diverse gezondheidsproblemen worstelde. Hij had nog goed contact met zijn ex-echtgenote en haar zus hielp hem af en toe met de boodschappen.

Een weduwe gaf tijdens ons gesprek te kennen dat zij eigenlijk er geen goed gevoel bij had dat na haar overlijden het vermogen naar haar tweedelijns familie zou gaan. ‘Er zijn nog zoveel maatschappelijke ambities en er is nog zoveel te doen om van de wereld een betere wereld te maken. Hoe kom ik er nu achter wat het beste bij mij past’. Ze kon zelf niet meer de Alpe d’Huez omhoog fietsen, zei ze quasi-teleurgesteld, maar ze wilde op een andere manier graag een bijdrage leveren aan haar filantropische aspiraties.

In vele landen wordt het Nederlands erfrecht niet erkend, maar met enkele landen heeft Nederland een overeenkomst. Hoe zit dat bij u?